Ansigter

Ansigterne på dine krammedyr kan laves på flere forskellige måder. De kan tegnes på, applikeres, broderes, der kan bruges sikkerhedsøjne og -næser eller du kan bruge en blanding af de forskellige teknikker.

Hvis dit stof er tyndt og lyst kan du lægge det tegnede ansigt under stoffet og så se øjne mm. igennem stoffet. Ellers mærkes det op med fri hånd, marker evt. midten af hovedet som rettesnor.

IMG_1760

 1. Tegnet

  Brug stoftusch str. 2 – 2,5 mm. som kan strygefikseres. Posca-tusch og lignende kan ikke bruges, når tøjdyret skal kunne vaskes.

  Det er nemmest at tegne ansigtet på inden der syes, så det kan stryges.IMG_1764

 2. Sikkerhedsøjne/-næser

  Sikkerhedsøjne og næser kan bruges til ansigter, hvor de ikke kommer for tæt på sylinien, da de skal sættes i inden der syes.

  Jeg bruger ikke sikkerhedsøjne-/næser til rangler, bideringe og andet, som er beregnet til babyer. Selv om de sidder rigtig godt fast, vil jeg ikke risikere noget, når de skal gives væk.

  Brug ikke sikkerhedsøjne og -næser på elastiske stoffer som jersey. Selv om du sætter dem godt fast, er der stor risiko for, at de falder ud igen.

  Marker øjne/næse på bagsiden af stoffet og klip et lille hak i det.
  Sæt øjne/næser i og sæt lukkeren på. Pres den godt ned, så den kommer helt i bund.

  Smelt enderne med en lighter, så de er med til at holde øjet/næsen fast på tøjdyret. Jeg gør det over et par omgange og presser med en kniv imellem hver gang.

  Jeg gør det udenfor, da smeltet plastik lugter og ikke er så sundt at indånde.IMG_1844

 3. Knuder

  Når jeg skal lave øjne, som kommer til at sidde på hver side af dyret, bruger jeg tit knuder.  Brug bomuldsgarn 8/4 eller 8/8 alt efter hvor store øjnene skal være. De laves når dyret er færdigt.

  Træk garnet igennem til det første øje og bind en dobbeltknude. Træk begge trådender om på den anden side af hovedet og bind en dobbeltknude igen. Her kan du trække det første øje mere eller mindre til, så det kommer lidt ind i dyret, det giver dybe øjenhuler. Træk enderne tværs gennem dyret og klip af, så de bliver skjult inde i kroppen.

 4. Broderet

  Ansigterne kan broderes på med franske knuder, stikkesting, kædesting mm. efter smag. Hvis du venter med at brodere til tøjdyret er færdigt kan du skjule enderne ved at trække dem tværs gennem hovedet og klippe dem af. Jeg broderer ikke, da det tager for lang tid for mig.

  Pelunika.dk har lavet en fin vejledning i forskellige broderisting. Broderi

 5. Applikation

  Applikationer bruges til større felter som ugleøjne mm. De laves inden dyret syes sammen.

  Klip en firkant af stoffet og en lidt mindre firkant stryge-vlieseline, stryg vlieselinen på stoffet. Tegn øjne eller lignende op på papiret og klip det ud, tag papiret af.

  Stryg det på dyret og giv det en lille zigzag i kanten, for at være sikker på at det bliver siddende. Jeg syr 2 omgange med en 2/2 zigzag og afslutter med lidt ligesting frem og tilbage som hæftning.

  Her er en norsk You Tube video om applikationer. Video